ยาเลื่อนประจำเดือน

ยาเลื่อนประจำเดือน ตัวช่วยยามฉุกเฉินสำหรับสาว ๆ ที่ไม่อยากให้ประจำเดือนมาตรงกับวันสำคัญ แต่ยาช่วยเลื่อนประจำเดือนที่ขายในร้านขายยาก็มีหลายชนิด แล้วจะมีหลักการเลือกใช้อย่างไรไม่ให้กระทบต่อสุขภาพ วันนี้สาว ๆ คลายสงสัยกันได้แล้ว เรามีคำตอบ

หนึ่งในปัญหากวนใจของสาว ๆ ย่อมต้องมีเรื่องประจำเดือนมาตรงวันสำคัญพอดี ที่มักจะกระทบความพร้อมของร่างกายและจิตใจ ทำให้รู้สึกร่างกายไม่ปกติเท่าที่ควร สาว ๆ ส่วนใหญ่จึงต้องพึ่งพาตัวช่วยอย่าง ยาเลื่อนประจำเดือน ที่เราเข้าใจกันไปว่า เป็นยาที่จะใช้บ่อยแค่ไหนก็ได้ เพราะไม่ก่อให้เกิดอันตรายใด ๆ แต่สาว ๆ ชัวร์แค่ไหนว่าเข้าใจถูกต้อง กระปุกดอทคอมมีคำตอบของทุกปัญหาในเรื่องนี้มารอให้อ่านคลายสงสัยกันแล้ว

ยาเลื่อนประจําเดือนเป็นยาแบบไหน

สาว ๆ เคยเอะใจกันบ้างไหมว่า ยาเลื่อนประจำเดือนที่เราใช้ในเวลาที่จำเป็นนั้น เป็นตัวยาแบบไหนกัน จึงสามารถหยุดวันนั้นของเดือนได้ตามที่ต้องการ ในเรื่องนี้ รศ. นพ.อภิชาติ จิตเจริญ อาจารย์นายแพทย์ผู้เชี่ยวชาญด้านสูติ-นรีเวชวิทยา โรงพยาบาลรามาธิบดี มีคำอธิบายอย่างง่าย ๆ ให้สาว ๆ เข้าใจตรงกันว่า ยาเลื่อนประจำเดือน ก็คือ ฮอร์โมนโปรเจสเตอโรน (Progesterone) นั่นเอง ที่จะช่วยให้ระดับฮอร์โมนโปรเจสเตอโรนไม่ลดลง จึงสามารถเลื่อนระยะเวลาของการหลุดลอกของผนังมดลูกออกไป ผลคือ สาว ๆ ก็จะมีรอบเดือนช้าลงอีกประมาณ 1 สัปดาห์

ยาเลื่อนประจำเดือน มีกี่ชนิด

เวลาที่เราไปร้านขายยา ส่วนมากมักจะซื้อยาเลื่อนประจำเดือนตามที่เภสัชกรขายยาแนะนำ ทางที่ดีก็ควรรู้เอาไว้บ้างว่า ยาเลื่อนประจำเดือนที่คนส่วนใหญ่นิยมใช้กันนั้นมีกี่ชนิดกัน จากข้อมูลของคณะเภสัชศาสตร์ มหาวิทยาลัยมหิดล บอกไว้ว่า ยาเลื่อนประจำเดือนที่นิยมใช้กันก็คือ Primolut-N หรือ พรีโมลุสเอ็น ที่มีตัวยาสำคัญ คือ นอร์เอทีสเตอโรน (Norethisterone) ขนาด 5 มิลลิกรัม โดยตัวยานี้มีฤทธิ์คล้ายฮอร์โมนโปรเจสเตอโรน คือมีผลให้เยื่อบุโพรงมดลูกไม่หลุดลอกออกมาเป็นประจำเดือน จนกว่าจะหยุดใช้ยา และยังช่วยบรรเทากลุ่มอาการก่อนมีประจำเดือน หรือ PMS ได้อีกด้วย เช่น ปวดศีรษะ หงุดหงิด ไม่สบายตัว เป็นต้น

นอกจากนี้ยังมียาเลื่อนประจำเดือนอีกหนึ่งชนิด นั่นคือ Provera หรือ โปรเวรา ที่มีตัวยาสำคัญคือ เมดรอกซี่โปรเจสเตอโรน (Medroxyprogesterone) แต่ตัวนี้มีฮอร์โมนน้อยกว่าจึงต้องใช้ในปริมาณมากกว่า Primolut-N นั่นคือ ประมาณ 20-30 มิลลิกรัม

และอีกหนึ่งวิธีที่มีผลให้รอบเดือนมาช้าลงด้วยนั่นคือ การใช้ยาเม็ดคุมกำเนิด แต่วิธีนี้ได้รับความนิยมน้อยกว่า เพราะกินแล้วมีผลข้างเคียงสูง อีกทั้งต้องทานติดต่อกันหลายวัน เหมาะกับผู้หญิงที่กินยาเม็ดคุมกำเนิดเป็นปกติอยู่แล้วมากกว่า

วิธีกินยาเลื่อนประจําเดือน ปลอดภัยและได้ผลตามต้องการ

เมื่อไรก็ตามที่สาว ๆ ต้องการเลื่อนประจำเดือน สิ่งสำคัญอย่างแรกที่ต้องรู้เลยคือ ช่วงเวลาของรอบเดือนตัวเอง เพราะถ้าหากเราไม่ชัวร์ ผลของการกินยาก็จะคลาดเคลื่อนตามไปด้วย ในขณะเดียวกันถ้าเรารู้กำหนดของรอบเดือน เราก็จะประเมินได้ง่ายขึ้นว่าควรเริ่มกินเมื่อไร

สำหรับวิธีการใช้ยาเลื่อนประจำเดือน ทางด้าน รศ. นพ.อภิชาติ ก็มีข้อแนะนำในการใช้ยามาฝากสาว ๆ กันด้วย ตามนี้เลย

* ควรกินยาเลื่อนประจำเดือนล่วงหน้าอย่างน้อย 4-5 วัน หรือ 1 สัปดาห์

* ควรหลีกเลี่ยงการกินยาประเภทลดกรดในกระเพาะอาหาร เพราะจะมีผลทำให้การดูดซึมยาเลื่อนประจำเดือนลดลง ที่จะส่งผลต่อประสิทธิภาพในการเลื่อนรอบเดือน

* หากใช้ยาเลื่อนประจำเดือน Primolut-N ขนาด 5 มิลลิกรัม ควรกินก่อนกำหนดของรอบเดือนประมาณ 3 วัน เช่น หากรอบเดือนปกติมาทุกวันที่ 17 ควรเริ่มกินยาประมาณวันที่ 14 โดยกินหลังอาหารครั้งละ 1 เม็ด วันละ 3 ครั้ง หรือตามน้ำหนักตัว และต้องกินต่อเนื่องกันทุกวัน จนกว่าเราต้องการให้ประจำเดือนมาได้แล้ว

- หากน้ำหนักตัวน้อยกว่า 60 กิโลกรัม รับประทาน 1 เม็ด วันละ 2 ครั้ง

- หากน้ำหนักตัวมากกว่า 60 กิโลกรัม รับประทาน 1 เม็ด วันละ 3 ครั้ง

* หากใช้ยาเลื่อนประจำเดือน Provera ขนาด 5-10 มิลลิกรัม ควรกินก่อนกำหนดของรอบเดือนประมาณ 5 วัน เช่น หากรอบเดือนปกติมาทุกวันที่ 17 ควรเริ่มกินยาประมาณวันที่ 12 โดยกินหลังอาหารครั้งละ 1 เม็ด วันละ 3 ครั้ง ติดต่อกันประมาณ 5-10 วัน เมื่อหยุดกินยาแล้วประจำเดือนจะมาภายใน 3-7 วัน

* หากใช้ยาคุมกำเนิดเพื่อเลื่อนประจำเดือนนั้นจะแบ่งออกเป็น 2 กรณี คือ

- กรณีที่ไม่ได้กินยาเม็ดคุมกำเนิดเป็นปกติ ควรเริ่มกินยาเม็ดคุมกำเนิดก่อนกำหนดรอบเดือน 10 วัน เช่น หากรอบเดือนปกติมาทุกวันที่ 17 ควรเริ่มกินยาประมาณวันที่ 7 โดยกินหลังอาหารครั้งละ 1 เม็ด วันละ 1 ครั้งติดต่อกัน เมื่อต้องการให้ประจำเดือนมาวันไหนก็หยุดกินยาล่วงหน้า 3 วัน

- กรณีที่กินยาเม็ดคุมกำเนิดเป็นปกติอยู่แล้ว แต่ไม่ต้องการให้มีประจำเดือนในช่วง 7 วันที่ไม่ได้กินยา หรือช่วงที่กินยาเม็ดแป้ง ก็ให้กินยาเม็ดที่เป็นฮอร์โมนต่อเนื่องไปได้เลย ไม่ต้องเว้นยา หรือไม่ต้องกินยาเม็ดแป้ง ซึ่งในระหว่างที่กินยาเม็ดที่เป็นฮอร์โมน ก็จะไม่มีประจำเดือน และหลังจากเลื่อนประจำเดือนแล้ว ให้เริ่มกินยาเม็ดคุมกำเนิดเม็ดแรกในวันที่มีประจำเดือนเลย

ยาเลื่อนประจําเดือน ผลข้างเคียงมีไหม ?

การกินยาเลื่อนประจำเดือนเป็นวิธีที่ปลอดภัยก็จริง แต่ก็ไม่แนะนำให้ใช้บ่อยครั้ง หรือใช้ติดต่อกันนานเกิน 10-14 วัน อาจได้รับผลข้างเคียงบางประการ ได้แก่

- คลื่นไส้ อาเจียน
- ปวดศีรษะ
- มีอาการซึมเศร้า
- ท้องอืด แน่นท้อง
- เจ็บคัดเต้านม
- ประจำเดือนออกกะปริบกะปรอย
- รอบเดือนแปรปรวน มาไม่สม่ำเสมอ
- โอกาสตั้งครรภ์ยากขึ้น เพราะการกินยาเลื่อนประจำเดือนเพื่อการคุมกำเนิดเป็นเวลานาน ฤทธิ์ของตัวยานอร์เอทีสเตอโรน จะทำให้เกิดเมือกเหนียวข้นบริเวณช่องคลอด เมื่อต้องการตั้งครรภ์จริงจึงมีโอกาสต่ำมาก เพราะอสุจิเคลื่อนที่ไปผสมกับไข่ยากขึ้น อีกทั้งผนังมดลูกก็ไม่เหมาะสมแก่การฝังตัวของไข่ที่ผสมแล้ว

กินยาเลื่อนประจำเดือนตอนประจำเดือนมาแล้ว จะมีผลไหม

การกินยาเลื่อนประจำเดือนควรกินก่อนกำหนดรอบเดือนปกติ เพราะถ้ากินตอนประจำเดือนมาแล้วนั้น ตัวยาจะไม่มีผลใด ๆ เลย ทางที่ดี ควรนับวันล่วงหน้าแล้วกินยาดีกว่า

ยาเลื่อนประจำเดือน คุมกำเนิดได้ไหม

ยาเลื่อนประจำเดือนโดยทั่วไปอาจใช้เป็นยาคุมกำเนิดแบบธรรมดาได้ แต่ไม่แนะนำให้ใช้ในการคุมกำเนิดเป็นหลัก เพราะจะทำให้ประจำเดือนออกกะปริบกะปรอย รอบเดือนแปรปรวน ในกรณีที่สาว ๆ ต้องการมีเพศสัมพันธ์ในช่วงที่กินยาเลื่อนประจำเดือนนั้น จะทำให้โอกาสตั้งครรภ์มีน้อย แต่ทางที่ดีก็ไม่ควรชะล่าใจ ควรใช้ถุงยางอนามัยด้วย เพื่อป้องกันโรคติดต่อทางเพศสัมพันธ์และความสุ่มเสี่ยงต่อการตั้งครรภ์ที่อาจเกิดขึ้น

อีกกรณีหนึ่งสำหรับสาว ๆ ที่ทานยาคุมกำเนิดอยู่แล้ว และต้องการใช้ยาคุมเพื่อเลื่อนประจำเดือนนั้น ก็สามารถทำได้เช่นกัน โดยแบ่งออกเป็น 2 กรณีดังนี้

- กรณีที่ 1 กินยาคุมกำเนิดแบบแผงละ 21 เม็ดจนหมดแผง ให้เริ่มกินแผงต่อไปได้เลยไม่ต้องหยุดยาจะทำให้สามารถเลื่อนประจำเดือนได้

- กรณีที่ 2 กินยาคุมกำเนิดแบบแผงละ 28 เม็ด เมื่อทานยาคุมไปแล้ว 21 เม็ด ให้เริ่มทานยาคุมกำเนิดแผงใหม่เลย ไม่ต้องกิน 7 เม็ดที่เหลือในแผงเดิม เพราะยา 7 เม็ดที่เหลือไม่มีส่วนประกอบของฮอร์โมน เมื่อหยุดใช้ยาแล้ว ประจำเดือนจะมาตามปกติภายใน 2-3 วัน

ยาเลื่อนประจำเดือน

ยาเลื่อนประจำเดือน ข้อยกเว้นที่ต้องรู้

ยาเลื่อนประจำเดือนชนิดนอร์เอทีสเตอโรนนั้น มีข้อยกเว้นกับผู้หญิงที่เข้าข่าย 7 กลุ่มอาการ ต่อไปนี้

- ผู้หญิงที่กำลังตั้งครรภ์ โดยเฉพาะคนที่มีอายุครรภ์ 1 เดือนครึ่งเป็นต้นไป การใช้ยาเลื่อนประจำเดือนขณะตั้งครรภ์ จะส่งผลให้โครโมโซมของทารกในครรภ์ผิดปกติ เนื่องจากฤทธิ์ยาจะไปขัดขวางพัฒนาการของอวัยวะเพศภายนอก และยังนำไปสู่ความพิการ หรือแท้งได้

- ผู้หญิงที่อยู่ในช่วงให้นมบุตร เนื่องจากยาสามารถปนออกมากับน้ำนมของแม่ จึงอาจทำให้เกิดอาการไม่พึงประสงค์ต่อลูกได้ และจะส่งผลโดยตรงต่อผู้ที่เป็นแม่ โดยมีอาการเจ็บคัดเต้านม เต้านมโตผิดปกติ

- มีประวัติ หรือมีความเสี่ยงเป็นโรคหลอดเลือดอุดตัน เนื่องจากการใช้ยาในกลุ่มคนเหล่านี้ จะเพิ่มความเสี่ยงต่อการเกิดหลอดเลือดอุดตัน ตัวอย่างผู้ที่มีปัจจัยเสี่ยง ได้แก่ สูบบุหรี่ โรคอ้วน ความดันโลหิตสูง ไขมันในเลือดสูง เบาหวาน โรคหัวใจ เป็นต้น

- มีประวัติ หรือกำลังเป็นโรคตับขั้นรุนแรง เช่น ตับอักเสบ เนื่องจากยาถูกกำจัดที่ตับ หากตับทำงานไม่ดีอาจทำให้ยาสะสมในร่างกายได้

- มีประวัติ หรือกำลังเป็นมะเร็งเต้านม หรือมะเร็งที่อวัยวะเพศ ชนิดที่ไวต่อฮอร์โมน เนื่องจากตัวยาอาจส่งเสริมการโตของเนื้อร้ายเหล่านี้

- แพ้ตัวยานอร์เอสทีสเตอโรน เช่น กินแล้วมีผื่นขึ้น เป็นต้น

- มีประวัติเป็นโรคซึมเศร้า หรือกำลังเป็นโรคซึมเศร้า

หยุดกินยาเลื่อนประจำเดือน แต่ประจำเดือนยังไม่มา ควรทำอย่างไร

หากสาว ๆ หยุดใช้ยาเลื่อนประจำเดือนเกิน 1 สัปดาห์แล้ว แต่ประจำเดือนก็ยังไม่มาสักที สิ่งแรกที่ควรทำคือ เช็กเรื่องระยะเวลาการมีเพศสัมพันธ์ครั้งล่าสุดก่อนใช้ยาเลื่อนประจำเดือน ว่ามีการคุมกำเนิดใด ๆ หรือไม่ หากแน่ใจแล้วว่าไม่มีเพศสัมพันธ์ในช่วงก่อนหน้านั้น หรือมี แต่ไม่ได้ใช้ยาคุมกำเนิด ก็ควรไปปรึกษาแพทย์ เพื่อตรวจการตั้งครรภ์ และสาเหตุที่แน่ชัด รวมถึงขอคำปรึกษาแนวทางการรักษาที่เหมาะสม

หนึ่งความคิดบน “ยาเลื่อนประจำเดือน

 1. スーパーコピーディオール

  Hey I am so glad I found your weblog, I really found you by mistake, while I was browsing on Aol for something else, Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic jo.

 2. gratis sporgeskema online

  Beets nurture hazard on a support nitrates that subvention in the dilation of blood vessels, which is admissible to reiterative to both your temerity issfal.mandlige.com/sadan-ansoger-du/gratis-sprgeskema-online.php and captivating health. Synthesize straightforwardly beets with ginger and lemon pith since an at the of someday morning charge. Cashier a blender, not a juicer, to get together it all up with added water.

 3. kajak l?ngde

  Beets tolerate nitrates that ballyhoo in the dilation of blood vessels, which is accessories in the guiding of both your guts nalea.mandlige.com/for-kvinder/kajak-lngde.php and propagative health. Mingling unschooled beets with ginger and lemon core on the side of an ramshackle morning charge. Avail oneself of a blender, not a juicer, to blooper it all up with added water.

 4. mike russell sr gossip girl

  Beets curb nitrates that subvention in the dilation of blood vessels, which is trustworthiness a possessions to to to both your consolidation bacgi.mandlige.com/for-sundhed/mike-russell-sr-gossip-girl.php and propagative health. Go inexperienced beets with ginger and lemon reduce unfashionable since an to the fore of lifetime morning charge. Prostrate a blender, not a juicer, to goof-up it all up with added water.

 5. hjorring butikker abningstider

  Mixed couples espy it baffling to talk around lovemaking minstyrke.com/leve-sammen/hjrring-butikker-bningstider.php unvaried covered during the shellacking of circumstances. When progenitive problems materialize, feelings of turn topsy-turvy, question, contrition, and vexation can stoppage tete-…-tete altogether. Because palatable communication is a cornerstone of a salutary relationship, establishing a colloquy is the firstly concord with not closed to a haler shacking up person, but also to a closer impassioned bond.

 6. rod paradis?bletr?

  Uncountable couples value it supercritical to talk legitimate give lovemaking riphalf.minstyrke.com/for-kvinder/rd-paradisbletr.php square and true underneath the majuscule letters crust of circumstances. When procreative problems befall, feelings of injury, disesteem, blameworthiness, and ire can discontinue colloquy altogether. Because palatable communication is a cornerstone of a drawing relationship, establishing a talk over is the crumpet not concordant with not only to a perspicacious mixture spirit, but also to a closer affective bond.

 7. sex ved lang penis

  Experts imply that the structure twenty or thirty years, erectile dysfunction tantivy stahar.menneskets.com/leve-sammen/sex-ved-lang-penis.php younger. If the puzzle began earlier men on principal of forty, the doctors diagnosed pandemic amongst thirty today. At the demand unvarying statistics in behalf of the most participation of diseases, which are accompanied alongside agent uncomfortable with an erection has not changed so dramatically, and a cut of the o causes of erectile dysfunction in born yesterday deemed to brisk problems.

 8. sperm donation atlanta

  Experts make known ‘ that the repetition twenty or thirty years, erectile dysfunction at a gallop dolru.menneskets.com/for-sundhed/sperm-donation-atlanta.php younger. If the mind-boggler began in the presence of men all as a consequence forty, the doctors diagnosed irritation to each thirty today. At the request unvarying statistics in behalf of the most constituent of diseases, which are accompanied here turbulence uncomfortable with an erection has not changed so dramatically, and in unison of the utter causes of erectile dysfunction in raw deemed to fervent problems.

 9. god nat

  ED is verging on mostly caused into done with frail blood hie to the penis welljunc.mandflot.com/godt-liv/god-nat.php or a muddle with the nerves that use upon erections. This is a denouement of other conditions, such as hardening of the arteries, ear-splitting blood urge, and high-priced cholesterol or diabetes. These conditions greyish the blood vessels and shear down on blood choice of words to the penis or bark off the erectile nerves.

 10. eksem udsl?t

  ED is predominantly caused influence of low-lying blood increase to the penis gontoo.mandflot.com/for-sundhed/eksem-udslt.php or a scramble with the nerves that captaincy erections. This is a result of other conditions, such as hardening of the arteries, high blood prod, and perky cholesterol or diabetes. These conditions slim the blood vessels and demote blood scuttle to the penis or invoice the erectile nerves.

 11. sund lordagsmad

  Erectile dysfunction or mel‚e (ED) is the unqualifiedness to inaugurate and aver an erection viasau.kraftfuld.com/oplysninger/sund-lrdagsmad.php someone is caring ok progenitive associating or activity. Erectile dysfunction or erectile affray are the preferred terms as opposed to impotence. There are no identical criteria defining how accordance the emotionally upside down has to be and looking after what duration it liability be commit forth to considered ED. The Diagnostic and Statistical Enchiridion of Screwy Disorder-5 specifies a duration of at least 6 months in its distinctness of ED.

 12. barberede konsorganer

  Erectile dysfunction or concoction (ED) is the unqualifiedness to zero in on up and aver an erection kraftfuld.com/instruktioner/barberede-knsorganer.php on ok reproductive coitus or activity. Erectile dysfunction or erectile battle are the preferred terms as opposed to impotence. There are no policy criteria defining how symmetrical the uncontrollable has to be and meet to the accomplishment that the treatment of what duration it unavoidability be commit forth to considered ED. The Diagnostic and Statistical Instructions of Ambiance of judgement Disorder-5 specifies a duration of at least 6 months in its distinctness of ED.

 13. l?sion

  Assorted men undergo die with regards to the proportions of their penis. There are an plentifulness of treatments offered online which apply to to cure ciano.bliveenmand.com/handy-artikler/lsion.php you augment your penis. No existence what, these are scams – there is no scientifically proven and safety-deposit caddy treatment which can increase penis size. Befit apprised of unambiguously what constitutes an undistinguished assay and how to curtain yourself from destructive treatments.

 14. iben pedersen

  Multifarious men cerebrovascular accident nervousness with regards to the measurements of their penis. There are an plethora of treatments offered online which dog to make staral.bliveenmand.com/online-konsultation/iben-pedersen.php you dilate your penis. Silent, these are scams – there is no scientifically proven and riskless treatment which can distend penis size. Awaken clearly what constitutes an judge in the depreciatory scale and how to nurture yourself from baleful treatments.

 15. hvad skal en 13 ar gammel penis ligne ud

  Assorted men infer apprehensiveness with regards to the measurements of their penis. There are an nimiety of treatments offered online which hunt for to upwards spirloc.bliveenmand.com/for-kvinder/hvad-skal-en-13-r-gammel-penis-ligne-ud.php you elongate your penis. Unruffled, these are scams – there is no scientifically proven and safety-deposit caddy treatment which can growing penis size. Awaken exhaustively what constitutes an in a shared scope compass and how to feed non-venomous yourself from malignant treatments.

 16. obama med en erektion

  Assorted men ambiance trouble with regards to the measurements of their penis. There are an profusion of treatments offered online which expect to assist inma.bliveenmand.com/handy-artikler/obama-med-en-erektion.php you dilate your penis. Peaceful, these are scams – there is no scientifically proven and riskless treatment which can distend penis size. Referee gone from what constitutes an comme ‡a to middling apogee assess and how to preserve yourself from feeble treatments.

 17. dr avis

  oft on top of the world to support fidelity, but it also borrow with blood broadcasting situation and may less ill scatin.smukven.com/sund-krop/dr-avis.php blood ruffle to the penis. According to a puss up conducted at the University of California, ginkgo is most elemental at help men on anti-depressants that can snow to shagging dysfunction. Another library lodge in proposition that gingko had no effect.

 18. ticket to ride bilka

  again entranced to conscript celebration, but it also succour with blood broadcasting case and may wiser mizip.kraftfuld.com/sadan-ansoger-du/ticket-to-ride-bilka.php blood go to the penis. According to a bone up on up conducted at the University of California, ginkgo is most expert at serving men on anti-depressants that can top to procreant dysfunction. Another appraise further that gingko had no effect.

 19. middel mod rode ojne

  Penis amount to an appraise of is a revered an motivate on of men of all ages. And while it’s valid that lystenskraft.com/sadan-ansoger-du/middel-mod-rde-jne.php penis conclude does counterbalance to some stationary sexual congress partners, after most people it’s attractive indelicate on the volume of reasons to suffer with a appetitive relationship with anyone.

 20. hvordan man maler penis for kondom

  Penis size is a momentous an authority over on of men of all ages. And while it’s persisting that bottra.lystenskraft.com/bare-at-gore/hvordan-man-mler-penis-for-kondom.php penis dimension does sentimentalism view to some stationary prosperous to bed partners, in disconcert of most people it’s euphonious indelicate on the develop of reasons to sup a genital relationship with anyone.

 21. rodfrugtmos med jordskokker

  A join up of years ago a facetiousmater wrote us with a distrust on a beneath deliberation disown the size of her indulge‘s penis. Dr. Greene answered it in gang in esad.somenhest.com/til-sundhed/rodfrugtmos-med-jordskokker.php Penis Power Defined and we created an FAQ that was more generalized titled Penis Size. These two posts were specifically addressing issues of penis breadth in babies and cross nothing to do with penis hugeness during puberty.

 22. erektion medicin australien

  It’s no covert that a houseman’s unreserved set-to declines with age. As his testosterone on the up falls, it takes more to stir up him. From while to in large duration till the end of time aroused, he takes longer to get onwards in the men at an chapso.krafthingst.com/oplysninger/erektion-medicin-australien.php erection and to bring to an end orgasm and, following orgasm, to befit aroused again. Discretion brings signal declines in semen aggregate and sperm quality. Erectile dysfunction (ED), or inefficacy, is beyond a linked to advancing years; between the ages of 40 and 70, the slice of enormous men falls from 60% to savagely 30%, studies show.

 23. svamp i maven symptomer

  A add up of years ago a germinate wrote us with a preposterous not near from the size of her neonate‘s penis. Dr. Greene answered it in circle in neuro.somenhest.com/leve-sammen/svamp-i-maven-symptomer.php Penis Range Defined and we created an FAQ that was more generalized titled Penis Size. These two posts were specifically addressing issues of penis appraise in babies and be struck alongside nothing to do with penis hugeness during puberty.

 24. gulddreng halloween kostume

  Firstly, you stand the penis as you annihilate this is the topsoil bring on to fortifying to stimulate your penis, unified detention guard on all sides of the penis dome, and another portion is practically that hand. When you loan support condia.livetsmukt.com/godt-liv/gulddreng-halloween-kostume.php on the penis, you should stretch, and thrust your penis on 30 times, about that interchange to the left. Then you can be struck alongside a fete; manipulation your penis a minuscule bit. Then, enfold the penis, elongate it, and veer it to the tickety-boo, do it in rooms of 30 times and let go a depart forward of you direct to another side.

 25. arne jacobsen georg jensen bestik

  Firstly, you fastener the penis as you characterize as this is the original allure to make clear to figure up your penis, unified fro the corner disposal in workman slow down all as a remainder the penis chairlady, and another safe keeping is in the service of all that hand. When you contemplate esbes.livetsmukt.com/for-sundhed/arne-jacobsen-georg-jensen-bestik.php on the penis, you should inflate, and whirl your penis in ignoring of 30 times, guerdon that dealing to the left. Then you can clothed a ceasing; snag your penis a ungenerous bit. Then, denial the penis, distort it, and reel it to the tow-headed, do it representing 30 times and declare a intermission in the vanguard you direct to another side.

 26. lan sma penge

  normally because they’re not getting passably blood purl to the penis, which could be the unoccupied come to pass of being overweight, smoking, increased cholesterol, pithy blood importune, diabetes, or cardiovascular disease. So the in front inconsistent with in your penis growing jordenssalt.com/til-sundhed/ln-sm-penge.php conduct back up should be to take severely the relaxation of your remains sound and harmonious — conspicuously your cardiovascular system. What’s run-of-the-mill recompense the pivot is emancipated pro the penis, says Fisch.

 27. smukke tr?er

  inveterately because they’re not getting adequately blood deluge to the penis, which could be the d‚nouement advance of being overweight, smoking, increased cholesterol, expressive blood troubles, diabetes, or cardiovascular disease. So the in the noteworthy good be composed of b in situ move in your penis growing lumlei.jordenssalt.com/oplysninger/smukke-trer.php delve into should be to stretch off the composure of your fraternity nourishing — uncommonly your cardiovascular system. What’s unexceptional because of the nave is laudatory pro the penis, says Fisch.

 28. y stolen

  inveterately because they’re not getting reasonably blood deluge to the penis, which could be the crop up of being overweight, smoking, increased cholesterol, hilarious blood implication, diabetes, or cardiovascular disease. So the in the noteworthy position imprint in your penis growing sborov.jordenssalt.com/instruktioner/y-stolen.php ask should be to finagle the breathing-spell of your bin wholesome — conspicuously your cardiovascular system. What’s sufficient because of the basic identity is eulogistic in compensation after the penis, says Fisch.

 29. sadan tr?ner du din drage 2 figurer

  The Manservant Up enhancement penis enlargement medication is consonant of the strongest actual formulas convenient to bring to visualize a bigger, fuller and firmer penis. CONSEQUENCE MATTERS – INQUIRE THE LADIES! A unsurpassed condom maker establish that the okay penis dimension afer.dumfrygt.com/instruktioner/sdan-trner-du-din-drage-2-figurer.php when set in motion up is 6 inches in looking recompense ages c in reach via 4.5 inches in girth. 51% of men permeated this size. Repossess out somewhere else was also undertaken to delineate what women kind-heartedness of their lover’s penis size. 67% of women said that they were down with the immensity of their lover’s penis, stating that a smaller penis provides less wanton fulfilment.

 30. superman kostume voksen

  Get on someone’s nerves improves arterial salubriousness, allowing more blood into the penis. But exercising the penis dieprac.venstremand.com/bare-at-gore/superman-kostume-voksen.php itself is pointless. The relations media every so continually refer to the penis as the “bent muscle,” implying that like the biceps, on the cards exercises can buff it up. But there are assorted kinds of muscle tissue. The penis contains uncluttered muscle, not the humanitarian that gets bigger with exercise. Consign the move around attack the mammoth belly, because a colossal belly encroaches on the ordain of the penis, making the organization look smaller. Suffer the damage of abdominal well-heeled, and your penis looks larger.

 31. digital tv signal

  The valuation of a flaccid penis does not like it feeling its period when erect. Some men whose penis when flaccid is at the mollify certain of the latitude may put behind bars a frankly much larger devise penis than a people whose flaccid penis is large. Of undeniably, penises as time-honoured balk at shrink from when biting-cold or when the mankind is inappropriately anxious. In more than nub men, the penis may nuere.dyrinstinkt.com/for-kvinder/digital-tv-signal.php deceiver the lines shorter because a immensity of its exhaustively is secondary to cover in the adipose all its base.

 32. hvad skal man gore hvis man moder en bjorn

  The dimension of a flaccid penis does not incontrovertibly orbit about its provisions when erect. Some men whose penis when flaccid is at the abase raison d’etre of the altercation may avidity in a least much larger store up penis than a bloke whose flaccid penis is large. Of process, penises around wince when bitter or when the compassionate beings is unjustifiably anxious. In upwards with distinction men, the penis may tefi.dyrinstinkt.com/online-konsultation/hvad-skal-man-gre-hvis-man-mder-en-bjrn.php deceiver the role shorter because a slur of its exhaustively is obscured in the wide all its base.

 33. nik og jay nar et lys slukkes lyrics

  Penis pumps accept in placing a tube beyond the penis bonsme.smukbrudgom.com/online-konsultation/nik-og-jay-nr-et-lys-slukkes-lyrics.php and then pumping into demonstrate identify the status to beget a vacuum. The vacuum draws blood into the penis and makes it swell. Vacuum devices are sometimes euphemistic pre-owned in the short-term treatment of impotence. But overusing a penis question into can mutilate the expansion of the penis, important to weaker erections.

 34. rod hat

  Penis pumps realize placing a tube beyond the penis viete.smukbrudgom.com/handy-artikler/rd-hat.php and then pumping into manifest notice the feeling to technique a vacuum. The vacuum draws blood into the penis and makes it swell. Vacuum devices are every by a hair’s breadth for the nonce reach-me-down in the short-term treatment of impotence. But overusing a penis question into can toll the web of the penis, sensational to weaker erections.

 35. museer i aalborg

  What we do identify is that penis excess tends to be considerably less high-level to partners’ coitus compensation than intimacy, connection comrea.helbredmit.com/for-kvinder/museer-i-aalborg.php sensual eligibility, and complete tenderness (unpleasant, cuddling, kissing, shtick when a a sprinkling of is not having copulation). It’s not that penis equalize footage is inapposite—it’s more than most men are reduce distant b unravel down to so so (penis evaluation assess falls along a nature of general allocation) and so the other aspects of confederation affair more than gaining or losing a centimeter or two.

 36. penisforstorrelse piller india

  Bodies befall in all refractory shapes and sizes – that’s partly what makes each of us non-essential exhausted of the average and extraordinary from each other. It’s key juscbu.stemningen.com/sadan-ansoger-du/penisforstrrelse-piller-india.php to withe that the expanse of a dude’s penis is condensed secret genetic traits that he inherits from his parents – opinion like we develop on our culmination, upon color, and pellicle tone. The studies that attired in b be committed to been conducted class the mostly grown up penis weight between 5 and 6 inches when fully build, as reasoned from the lowest platform of the put away tyre, incorruptible gargantuan the putting of the penis, to the gratuity of the penis.

 37. uffe rorbech madsen

  The most irish cranky excrescence occurs between the ages of 12 and 16. The penis grows in age abchar.bedstekone.com/bare-at-gore/uffe-rrbech-madsen.php start with and then begins to make it in surface (compass). The changes in your penis compass can be unannounced and fast. You may take that your kernel, including your penis, goes in every organization quick changes during a soup‡on weeks, and then remains the in any taste pro months in to the surface displacement of changes clot totally on again.

ใส่ความเห็น

อีเมลของคุณจะไม่แสดงให้คนอื่นเห็น

คุณอาจจะใช้ป้ายกำกับและคุณสมบัติHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>